OTVORENE ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE SPECIJALNE OLIMPIJADE – PYEONG CHANG 2013

31.01.2013

OTVORENE ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE SPECIJALNE OLIMPIJADE – PYEONG CHANG 2013


Ceremonija svečanog otvaranja 10. Zimskih olimpijskih igara Specijalne Olimpijade  sinoć je održana sportskoj dvorani Yongpyeong u Pyeongchang-gunu. Spektakularnoj ceremoniji otvaranja prisustvalo je preko 11000 gledalaca koji su aplauzima pozdravili  preko 3000 sportista iz 106 zemalja svijeta.  Ceremoniji otvaranja prisustvovali su brojni predsjednici država zemalja učesnika, ambasadori, ministri i druge istaknute sportske i kulturne sportske ličnosti.   Sa sportistima zemalja učesnika prodefilovali su brojne istaknute sportske ličnosti  kao što su: Dikembe Mutombo – nekadašnji NBA igrač i zvijezda Houston Rocketsa, Brady Lum predsjednik Svjetske specijalne Olimpijade, dok su se video linkom sportistima obratili Nadja Komaneči, Yang Ming.

Ceremoniji  otvaranja prisustvovali su i predsjednik Južne Koreje Lee Myung-Bak,  kao  Aung San Suu Kyi – dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Specijalnu olimpijadu Bosne i Hercegovine predstavljali su takmičar Josip Adžaip, trener Ruzmir Mehičić i   vodja Tima Kada  Delić – Selimović.

Danas 30. januara  održat će se sastanak šefova misija kojem će prisustvovati Kada Delić-Selimović, dok će sastanku trenera za alpsko skijanje  na kome će se dobiti konačne informacije za početak takmičenja prisustvovati trener Ruzmir Mehičić.

Prvi nastup Josipa Adžaipa u disciplini  Super G slalom  predvidjen je za sutra 31. januara, nakon današnjih procjena sposobnosti koje će se održati od 10 sati.

Kada Delić-Selimović